M-Track mode
M-Track mode
Czesc,
Chcialem zapytac jak sie Wam podoba M-Track mode? I ile osob juz go sobie uruchomilo/zaprogramowalo?
Ja jakos mam dziwne klopoty z uruchomieniem NCSEXPERT na WinXP (VMware Fusion na Mac) wiec jeszcze go nie mam a korci bardzo. Koledzy zza oceanu bardzo sobie go chwala bo DCS jednak jest mocno restrykcyjny a nie zawsze wylaczenie calkowite jest wygodne/bezpieczne.
pozdr
arti
p.s. niestety w starszych rocznikach bez MK60 nie mozna go uaktywnic
Chcialem zapytac jak sie Wam podoba M-Track mode? I ile osob juz go sobie uruchomilo/zaprogramowalo?
Ja jakos mam dziwne klopoty z uruchomieniem NCSEXPERT na WinXP (VMware Fusion na Mac) wiec jeszcze go nie mam a korci bardzo. Koledzy zza oceanu bardzo sobie go chwala bo DCS jednak jest mocno restrykcyjny a nie zawsze wylaczenie calkowite jest wygodne/bezpieczne.
pozdr
arti
p.s. niestety w starszych rocznikach bez MK60 nie mozna go uaktywnic
Re: M-Track mode
Od jakiegoś czasu jeżdżę z wyłączonym dsc i większego problemu nie mam, czy to śnieg, czy deszcz czy sucha droga a driver ze mnie słaby więc ;-)
- yakuza
- Auto: M5f10,750f01,335f30,e46v8m62
- Kontakt:
rowniez zawsze jezdze na wylaczonym dsc, co daje tryb m-track?
- Oleg
- Moderator
- Auto: 1M E82, M3 E36, M3 E92, 996TT
"Połowiczne wyłączenie" kontroli trakcji, takie znieczulone DSC pozwalające na delikatne uślizgi samochodu.yakuza pisze:rowniez zawsze jezdze na wylaczonym dsc, co daje tryb m-track?
OLEJE MILLERS OILS / ORYGINALNE CZĘŚCI BMW
BBS / SUPERSPRINT
HRE / EISENMANN
RABATY DLA FORUM
KONTAKT --> PW
arti, po pierwsze daj sobie spokój bo ten tryb się do niczego nie nadaje, a po drugie w jaki sposób planowałeś go włączać?
Zmieniasz kilka dupereli w NCS Expert i już - każde M3 po "lifcie" 2002 (ca. 09/2002) można w to doposażyć, a jeśli masz SMG, to jeszcze lepiej, bo jest nawet odp. kontrolka na szafie (manuale mają ją dopiero od 2004 - 2005).
kostek_ja pisze:arti, po pierwsze daj sobie spokój bo ten tryb siê do niczego nie nadaje
Byc moze masz racje Kostek ale gdybys mogl napisac wiecej o swoich wrazeniach bede wdzieczny. Co powoduje ze tak negatywnie oceniasz ten tryb?
pozdr
arti
Lassie, tylko dalej ponawiam pytanie: Jak chcesz to włączać?
arti, ten temat już był nie raz omawiany, ale OK, powtórzę się jeszcze raz:
Ogólnie jestem zwolennikiem koncepcji znieczulonej kontroli trakcji. I tak w nowszych eMkach MDM działa bardzo dobrze tak MTM w e46 to po prostu dziadostwo. MDM pozwala ci na dosyć spory poślizg nadsterowny, a jak dojdziesz do zaprogramowanego kąta granicznego to on cię tylko w nim utrzymuje ale nie wyprowadza. MTM z drugiej strony po pierwsze pozwala na zdecydowanie mniejsze kąty, a dojdziesz do owego granicznego to cię brutalnie prostuje.
Generalnie w praktyce się do niczego nie nadaje. Działa jedynie na śniegu gdzie jest mała przyczepność, gdyż ma zwyczajnie problem wyprostować samochód i ta brutalność jest w pewien sposób wytłumiona, a prostuje go dużo wolniej.
Moim zdaniem amerykanie go chwalą gdyż zdecydowana większość jeździ tylko po prostej, a przy ruszaniu z miejsca MTM jest o niebo lepszy od włączonego DSC, ale przy odrobinie wprawy bez DSC jest najlepiej.
Moja eMka miała MTM seryjnie. Wywaliłem go aby mieć multifunkcję z tempomatem.
arti, ten temat już był nie raz omawiany, ale OK, powtórzę się jeszcze raz:
Ogólnie jestem zwolennikiem koncepcji znieczulonej kontroli trakcji. I tak w nowszych eMkach MDM działa bardzo dobrze tak MTM w e46 to po prostu dziadostwo. MDM pozwala ci na dosyć spory poślizg nadsterowny, a jak dojdziesz do zaprogramowanego kąta granicznego to on cię tylko w nim utrzymuje ale nie wyprowadza. MTM z drugiej strony po pierwsze pozwala na zdecydowanie mniejsze kąty, a dojdziesz do owego granicznego to cię brutalnie prostuje.
Generalnie w praktyce się do niczego nie nadaje. Działa jedynie na śniegu gdzie jest mała przyczepność, gdyż ma zwyczajnie problem wyprostować samochód i ta brutalność jest w pewien sposób wytłumiona, a prostuje go dużo wolniej.
Moim zdaniem amerykanie go chwalą gdyż zdecydowana większość jeździ tylko po prostej, a przy ruszaniu z miejsca MTM jest o niebo lepszy od włączonego DSC, ale przy odrobinie wprawy bez DSC jest najlepiej.
Moja eMka miała MTM seryjnie. Wywaliłem go aby mieć multifunkcję z tempomatem.
Kostek dzieki za wytlumaczenie.
Jesli chodzi o wlaczanie to uruchamia sie go przyciskiem DSC, nie z kierownicy.
Jesli chodzi o wlaczanie to uruchamia sie go przyciskiem DSC, nie z kierownicy.
A to ciekawe jak chcecie to zrobić skoro w samochodach w których był uruchamiało się go wyłącznie z kierownicy.
Jak ma to działać? Kliknięcie wyłącza DSC a przytrzymania włącza MTM czy odwrotnie?
Jak ma to działać? Kliknięcie wyłącza DSC a przytrzymania włącza MTM czy odwrotnie?
- Oleg
- Moderator
Da sie to zrobić kostek bez problemu, nie mając tego przycisku na kierownicy. Uruchamiasz go właśnie przyciskiem od DSC.kostek_ja pisze:A to ciekawe jak chcecie to zrobić skoro w samochodach w których był uruchamiało się go wyłącznie z kierownicy.
BBS / SUPERSPRINT
HRE / EISENMANN
RABATY DLA FORUM
KONTAKT --> PW
Oleg, OK. W takim wypadku przy okazji włączyłbym u siebie o ile DSC dalej będzie wyłączać się kliknięciem a MTM przytrzymaniem.
- Oleg
- Moderator
Da sie to zrobić kostek bez problemu, nie mając tego przycisku na kierownicy. Uruchamiasz go właśnie przyciskiem od DSC.kostek_ja pisze:A to ciekawe jak chcecie to zrobić skoro w samochodach w których był uruchamiało się go wyłącznie z kierownicy.
BBS / SUPERSPRINT
HRE / EISENMANN
RABATY DLA FORUM
KONTAKT --> PW
"Unlike a real ZCP, the M-track mode is controlled entirely through the DSC button. Single press = m-track. Press + hold = DSC off. I realize that holding the button is annoying to some, but it doesn't bother me since I saved several thousand dollars over a real ZCP
. + We all still have cruise control!"
http://www.youtube.com/watch?v=_2xoXdml ... feature=iv

http://www.youtube.com/watch?v=_2xoXdml ... feature=iv
W takim wypadku nie będę sobie tym głowy zawracał, gdyż czasami nie zdążyłbym wyłączyć DSC jakbym chciał pojechać bokiem. Czasami MTM by się przydało, ale tak jak pisałem jest kiepskie więc jak już to rzadko. Kompletnie nie warte przegapienia przejechania jakiegoś zakrętu bokiem